Buluh Lemang With LOVE

The ROAD of HAPPINESS

2010 is coming... we must do something

Salam... Kepada semua tetamu di buluh lemang... Alhamdulillah selepas berdoa dan menetapkan azam pada tahun 1431 Hijrah tempoh hari sekali lagi kita berdoa akan kebaikan dan keberkatan serta kejayaan di tahun baru Masihi pula. Teman sekeluarga mengucapkan selamat menyambut tahun baru masihi 2010. Semoga dengan bermulanya detik baru dapat meningkatkan keimanan dan ketakwaan kita kepada Allah s.w.t. Gambar hiasan: 2010 IS COMING

Banyak benda nak buat....


Salam... 11 Muharram 1431 H. 10:46pm

Setiap hari setiap waktu setiasa ada benda yang nak dibuat... jangan kata tak ada kerja nak buat. Mungkin cuma tak tahu mana nak didahulukan. Moh kite tetapkan matlamat dan bangun berusaha. Jangan harapkan org lain... kita usaha sendiri selagi terdaya... he..he..

“Sesungguhnya sebaik-baik usaha itu ialah usaha yang dilakukan oleh seseorang dengan tangan-nya sendiri.” (Hadis Riwayat Imam Ahmad)

Untuk membolehkan seseorang itu bekerja dengan tekun dan bersungguh-sungguh, terlebih dahulu perlulah ia menentukan ke arah mana matlamat yang akan ditujunya agar ianya selaras pula dengan minat, kecenderungan serta cita-cita-nya. Setelah matalamat itu dapat ditetapkan, barulah ia memulakan tugasnya dengan penuh keyakinan, tekun, dan istiqamah.

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:

“Sesungguhnya Allah kasih kepada seseorang itu apabila ia bekerja dengan penuh keyakinan.” (Hadis Riwayat Al-Baihaqi)

SALAM MAAL HIJRAH 1431H

Tidak lama lagi kita akan menyambut Awal Muharam. Selamat menyambut Awal Muharram 1431 Hijrah kepada semua muslimin dan muslimat. Mari kita perbanyakkan amalan sunnat di bulan Muharam...InsyaAllah. Sebagai umat Islam setiap hari kita dianjurkan memperbanyakkan melakukan amalan sunat bukan pada satu-satu bulan sahaja. :)

INFO:
Awal Muharram atau Hari Maal Hijrah merupakan suatu hari yang penting bagi umat Islam kerana ia menandakan peristiwa penting yang berlaku dalam sejarah Islam. Ia memperingati penghijrahan Nabi Muhammad dari Kota Makkah ke Madinah pada tahun 622 Masihi. Berlaku pada 1 Muharam, ia merupakan hari pertama Takwim Hijrah. Banyak amalan2 yang disunatkan kepada kita untuk diperbanyakkan dibulan Muharram. Klik (http://www.ashtech.com.my/bulanislam/Muharam.html)

Salam Maal Hijrah 1431...
Alhamdulillah...

p/s: Ucapan ini ditujukan kepada semua pengunjung buluhlemang.blogspot.com yang beragama Islam. Kalau sudi ambil la "simple card" ni... buat kenangan. TQ

TIDUR SIANG


Salam... Hari ni tak de keje nak buat... tapi dapat idea.... FORMAT LAPTOP muhuhahahaha... Reformat balik laptop ni he..he.. kena virus ari tu. Ada file yang dah hilang. Kacau sikit le... tapi tak mengapa... boleh repair. Alhamdulillah... Ni ada masa sikit ingin berkongsi sekumit maklumat nersama...

Info: BAHAYA TIDUR SIANG

Mengikut satu kajian, bahaya tidur waktu siang terutama didalam keadaan cuaca yang panas (terdedah kepada cahaya matahari) kerana:

  1. Boleh menyebabkan penyakit kulit
  2. Merosakkan warna kulit
  3. Melemahkan jantung
  4. Menambah tekakan perasaan
  5. Melemahkan badan dan tenaga syahwat
  6. Melemahkan kecerdasan akal
* Amalan ini kebiasaannya dilakukan oleh org barat dengan tujuan berjemur.

Info: Tidur siang dari perseptif Islam

Sunnah Nabi Muhammad s.a.w tidur sedikit diwaktu tengahari.
"Tidur yang sedikit di waktu tengahari (qailulah) tidaklah keji. Rasulullah ada melakukannya." Imam Al Ghazali di dalam kitab 'Ihya Ulumuddin' telah berkata: "Hendaklah seseorang tidak meninggalkan tidur di siang hari kerana ianya membantu ibadah di malam hari sebagimana sahur membantu puasa di siang hari. Sebaik-baiknya ialah bangun sebelum gelincir matahari untuk solat zohor."

Tidur sedikit diwaktu tengahari banyak faedahnya berpandukan kajian-kajian saintifik, tidur sekejap di waktu siang (day napping), terutamanya pada waktu tengahari, didapati amat berkesan untuk mempertingkatkan tenaga dan tumpuan. Baru-baru ini satu kajian 25 tahun tentang kesan tidur ke atas negara-negara industri dan pasca-industri telah mendapati bahawa "92.5% pekerja-pekerja yang berkesempatan tidur di waktu tengahari, mempunyai daya kreativiti yang lebih tinggi. Daya kemampuan mereka untuk menyelesaikan masalah juga meningkat. Semua ini pastinya meningkatkan produktiviti." (Napping News: 'Scientific Proof Confirms: Napping Enhances Worker Productivity,' from eFuse)

Walubagaimanapun tidur secara berlebihan dan ditempat yang tidak sesuai adalah dilarang sama sekali kerana boleh mendatangkan kesan yang negatif pula.

Bersama kita renungkannya...


Peliharalah tali persahabatan dan ukhwah itu sebaiknya


Dalam melayari kehidupan di dunia yang sementara ini kita memerlukan mereka yang kita panggil kawan, teman dan sahabat lebih-lebih lagi memerlukan sahabat sejati. Beruntunglah sesiapa yang mempunyai ramai sahabat sejati.

Sekiranya kita telah memilik sahabat sejati, maka bersyukurlah kepada Allah Taala. Peliharalah tali persahabatan dan ukhwah itu sebaiknya. Menjadi sunnatullah kepada kita dalam mencari sahabat yang baik. Justeru, selain menuntut kita agar mencari sahabat, kawan, teman dalam kehidupan, Islam juga menyuruh kita supaya sentiasa berbuat baik dan menjaga hak serta adab dalam persahabatan.

Inilah cara kita memelihara satu hubungan yang mulia kerana Allah Taala. Untuk itu,nilailah persahabatan kita selama ini. Adakah jujur atau sarat dengan kepentingan diri? Apakah diredhai Allah atau sebaliknya ?

p/s: Seronokk dapat jumpa balik kawan2 lama via facebook. Dah bebelas mungkin cecah puluh tahun tak jumpa.

REBANA Surau Al-Amin


Kumpulan REBANA Surau Al-Amin Taman Sejahtera.

Tadi lepas je jemaah kat surau, ada kenduri umah Haji Zam. Anaknya nak berkhatan sabtu ni. Selesai je doa selamat dan menjamah jamuan yang dihidangkan Kumpulan REBANA surau
Al-Amin di minta utk memainkan beberapa buah alunan nasyid dibantu dengan paluan REBANA. Apa lagi tumpang sekaki le... sakit jugak tangan 1st time pukul rebana. He..he..

Info:


Nasyid (Arab: أناشيد) merupakan nyanyian yang biasanya bercorak keagamaan Islam dan mengandungi kata-kata nasihat, kisah para nabi, memuji Allah, dan yang seumpamanya.Nasheed (Arabic: kata akar/tunggal نشيد , kata jamak أناشيد; juga disebut Nasyid di Malaysia dan Indonesia; manakala di Bosnia and Herzegovina: Ilahija) lagu kebudayaan Islam.

Hari ni minum madu...


Sementara menunggu maghrib ni, teman upload 1 en3. Hari ni minum madu... he..he.. Sudh tidak asing lagi dan hampir semua org tahu akan kelebihan madu... bukan bermadu tapi madu lebah... he..he.. banyak khasiatnya... Jom pekena madu. Pastikan yang asli...

Kebaikan madu terdapat dalam Al-Quran Surah Al-Nahl : 68-69, maksudnya Dari perut lebah itu keluarlah minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya. Di dalam terdapat ubat yang boleh menyembuhkan penyakit manusia.

Alahai Si Rambutan....

Salam... Hari ini dalam rambutan... Muhuhahaha... Adoiii... alahai Si Rambutan... Hari ni An'na dok tebang dahan rambutan. Buah kat belakang umah kat kampung banyak betul. Alhamdulillah menjadi... Ada la dalam 15 pokok. Tapi hari ni nasib baik umur panjang... Alhamdulillah... nasib baik tak jatuh pokok. Boleh tahan la tinggi jugak... dah takde sape nak tolong kait buahnyer ape lagi an'na panjat le. Paras satu pokok... Walaubagaimana pun sedikit kecederaan dialami.

Hari ni nak berkongsi sedikit maklumat berkenaan Rambutan atau nama saintifiknyer Naphelium Lappaceum.

Semua bagian dari tanaman ini, dari kulit, daun, biji, sampai akar, dapat berfungsi sebagai obat.
* Kulit buah: untuk mengatasi disentri, demam
* Kulit kayu: untuk mengatasi sariawan
* Daun: untuk mengatasi diare dan menghitamkan rambut
* Akar: untuk mengatasi demam
* Biji: untuk mengatasi kencing manis (diabetes melitus)

Maklumat lanjut di sini

Kebetulan cerita pasal buah ni... apa kata kita ikut sunnah Rasullullah s.a.w yang mana Nabi kita akan makan buah terlebih dahuluhu sebelum makan nasi... kita kebiasaannya sebaliknya.

Nabi SAW pernah bersabda ; “Barang siapa yang mengikuti sunnahku, bererti dia cinta kepadaku. Dan barang siapa yang cinta kepada ku, maka akan masuk syurga bersamaku.”

klik sini untuk Kenapa ****** Bijak?

Rasulullah saw. biasa berdoa: Ya Allah! Aku berlindung kepada-Mu dari kelemahan, kemalasan, sifat pengecut, menyia-nyiakan usia dan dari sifat kikir. Aku juga berlindung kepada-Mu dari siksa kubur dan dari fitnah kehidupan serta kematian

My Blog List

Related Posts with Thumbnails