Buluh Lemang With LOVE

The ROAD of HAPPINESS

TIDUR SIANG


Salam... Hari ni tak de keje nak buat... tapi dapat idea.... FORMAT LAPTOP muhuhahahaha... Reformat balik laptop ni he..he.. kena virus ari tu. Ada file yang dah hilang. Kacau sikit le... tapi tak mengapa... boleh repair. Alhamdulillah... Ni ada masa sikit ingin berkongsi sekumit maklumat nersama...

Info: BAHAYA TIDUR SIANG

Mengikut satu kajian, bahaya tidur waktu siang terutama didalam keadaan cuaca yang panas (terdedah kepada cahaya matahari) kerana:

  1. Boleh menyebabkan penyakit kulit
  2. Merosakkan warna kulit
  3. Melemahkan jantung
  4. Menambah tekakan perasaan
  5. Melemahkan badan dan tenaga syahwat
  6. Melemahkan kecerdasan akal
* Amalan ini kebiasaannya dilakukan oleh org barat dengan tujuan berjemur.

Info: Tidur siang dari perseptif Islam

Sunnah Nabi Muhammad s.a.w tidur sedikit diwaktu tengahari.
"Tidur yang sedikit di waktu tengahari (qailulah) tidaklah keji. Rasulullah ada melakukannya." Imam Al Ghazali di dalam kitab 'Ihya Ulumuddin' telah berkata: "Hendaklah seseorang tidak meninggalkan tidur di siang hari kerana ianya membantu ibadah di malam hari sebagimana sahur membantu puasa di siang hari. Sebaik-baiknya ialah bangun sebelum gelincir matahari untuk solat zohor."

Tidur sedikit diwaktu tengahari banyak faedahnya berpandukan kajian-kajian saintifik, tidur sekejap di waktu siang (day napping), terutamanya pada waktu tengahari, didapati amat berkesan untuk mempertingkatkan tenaga dan tumpuan. Baru-baru ini satu kajian 25 tahun tentang kesan tidur ke atas negara-negara industri dan pasca-industri telah mendapati bahawa "92.5% pekerja-pekerja yang berkesempatan tidur di waktu tengahari, mempunyai daya kreativiti yang lebih tinggi. Daya kemampuan mereka untuk menyelesaikan masalah juga meningkat. Semua ini pastinya meningkatkan produktiviti." (Napping News: 'Scientific Proof Confirms: Napping Enhances Worker Productivity,' from eFuse)

Walubagaimanapun tidur secara berlebihan dan ditempat yang tidak sesuai adalah dilarang sama sekali kerana boleh mendatangkan kesan yang negatif pula.

Bersama kita renungkannya...


8 comments:

Kamsiah December 7, 2009 at 11:19 AM  

salam..
tido siang...
saya sebenarnya cukup 'jeles' dgn org2 yg tido siang bagaikan tido malam..nyenyak..lama..siap mengigau2 lagi
kerana saya tak 'terlena'walaupun puas dipejamkan mata..mungkin bkn kebiasaan saya..

~** PROFFY **~ December 7, 2009 at 7:57 PM  

adehh ..
risaunya..

sejak cuti2 ni..selalu sgt tido siang...

AiE bAhRi December 8, 2009 at 11:05 PM  

Salam Dr Araz...

Thank's 4 sharing information. Lama tak ziarah Dr dan keluarga. Apa kabar?

Batara Guru December 8, 2009 at 11:15 PM  

hahaha...jeles aku ko dapt tido siang kat tempat sejuk!!!

Sis-Lin December 9, 2009 at 4:01 PM  

nasib x kemaruk tido siang ni..huhuhu

ahmad humairi December 10, 2009 at 10:29 AM  

salam,
ada yang tak dapat tidur lena..siang ataupun malam...

Putra Al-Maliki December 12, 2009 at 10:28 PM  

nak tido siang lah lepas nie.. ikut sunnah rasulullah.. =)

Putra Al-Maliki December 12, 2009 at 10:28 PM  

Hi! Salam ziarah. Jom xchange link & sila komen entri blog saya di http://putraalmaliki.via.my/ . TQ.

Rasulullah saw. biasa berdoa: Ya Allah! Aku berlindung kepada-Mu dari kelemahan, kemalasan, sifat pengecut, menyia-nyiakan usia dan dari sifat kikir. Aku juga berlindung kepada-Mu dari siksa kubur dan dari fitnah kehidupan serta kematian

My Blog List

Related Posts with Thumbnails