Buluh Lemang With LOVE

The ROAD of HAPPINESS

Khutbah Jumaat - MAKSIAT


Salam... Hari Jumaat penghulu segala hari... Seperti biasa teman menunaikan kewajiban menunaikan Solat Jumaat berjemaah. Khutbah kali ini membincangkan tentang MAKSIAT. Ramai dikalangan masyarakat bila ditanya tentang maksiat terus kepala ingat tentang seks haram. Sebenarnya itu baru satu.. banyak lagi perkara maksiat yang kekadang ramai yang terlupa. Contohnya... seperti ketagihan arak, ketagihan seks, bersyubhat melakukan kezaliman dan penipuan, tahi judi, jenayah rasuah, salah guna kuasa penagih/pengedar dadah dan seumpamanya. Berikut adalah garis panduan mengenai maksiat (sumber: e-fatwa)

Garis Panduan Mengenai Maksiat Dari Perspektif Islam (e-fatwa)
a) Maksiat dari segi bahasa bermakna derhaka dan maksiat dari segi istilah ialah perbuatan yang membawa dosa iaitu yang bertentangan dengan akidah, syariat dan ajaran Islam sama ada dengan melakukan larangan Allah dan Rasul atau meninggalkan suruhan Allah dan Rasulnya, dengan kata lain melakukan yang haram dan meninggalkan yang wajib. Perbuatan tersebut memberi kesan kepada kehidupan seseorang dalam akidah, syariat ataupun akhlak.

b) Jenis-jenis maksiat :

i. Maksiat kepada Allah dan Rasul iaitu meninggalkan perintahNya dan melakukan laranganNya.

ii. Maksiat terhadap makhluk iaitu maksiat terhadap manusia, maksiat terhadap haiwan dan alam sekitar, maksiat terhadap harta awam.

c) Maksiat dalam apa jua bentuk sama ada kepada Allah dan Rasul, kepada manusia dan makhluk boleh merosakkan agama, iman, akhlak, kemuliaan diri dan kesejahteraan induvidu, keluarga, masyarakat, negara dan umat.

2 comments:

ahmad humairi February 19, 2010 at 5:35 PM  

salam,

Mak siat-siatkan daging rendang itu untuk dibuat serondeng,

...jangan lalukan maksiat!

sonata anak kancil February 19, 2010 at 5:49 PM  

Paksiat + Maksiat = Pakmaksiat = hancusss...!!!

Rasulullah saw. biasa berdoa: Ya Allah! Aku berlindung kepada-Mu dari kelemahan, kemalasan, sifat pengecut, menyia-nyiakan usia dan dari sifat kikir. Aku juga berlindung kepada-Mu dari siksa kubur dan dari fitnah kehidupan serta kematian

My Blog List

Related Posts with Thumbnails