Buluh Lemang With LOVE

The ROAD of HAPPINESS

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Hadith:Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud,

“Sesiapa yang sentiasa beristighfar maka Allah akan menjadikan baginya setiap kesusahan itu ada jalan keluar dan pada setiap kesempitan ada cara mengatasinya serta memberikan rezeki kepadanya daripada sumber yang tidak disangka-sangka.”

  1. Islam menggalakkan kita agar memperbanyakkan beristighfar, selalu bertaubat kerana sebagai manusia biasa kita tidak terlepas daripada dosa. Rasulullah s.a.w sendiri sentiasa beristighfar lebih 70 kali setiap hari sedangkan baginda merupakan seorang rasul yang maksum atau dipelihara daripada dosa besar dan kecil.
  2. Orang yang sentiasa beristighfar kepada Allah akan merasakan dirinya sentiasa dekat kepadnya-Nya. Bahkan akan timbul perasaan tenang dan dapat mengecapi hidup dengan penuh rasa yakin serta bebas daripada perasaan putus asa atau lemah.
  3. Dosa itu adalah penyakit dan ubatnya adalah istighfar. Oleh itu bagi mengelakkan hati daripada lalai seseorang itu hendaklah sentiasa membanyakkan istighfar. Ini kerana kita tidak mengetahui bilakah masanya keampunan daripada Allah itu akan berlaku.

4 comments:

Tirana November 11, 2008 at 7:50 AM  

Nabi yang maksum tu pun beristighfar 70 kali sehari...kita yang biasa-biasa ni sepatutnya kena beristighfar lebih dari itu kan?

Dr.Araz November 11, 2008 at 9:24 AM  

Yes...Kita yg seringkali tak lepas dari kesilapan smada kecil atau besar, smada perasan atau tidak, banyak atau sikit. Tetap tak lepas. Peluang yg masih ada kita patut gunakan dgn sebaik2nya...

Mr. Azman @ Kreuger November 11, 2008 at 10:12 AM  

Alhamdulillah,
Semoga apa yang dipaparkan pada kali
ini dapat kite manfaatkan dan sampai
kan kepada rakan kite yang lain.

Semoga usaha kalian diberkati Allah.
Amin~

Kreuger®

Dr.Araz November 11, 2008 at 11:15 AM  

Thank bro...Mr.Azman

Rasulullah saw. biasa berdoa: Ya Allah! Aku berlindung kepada-Mu dari kelemahan, kemalasan, sifat pengecut, menyia-nyiakan usia dan dari sifat kikir. Aku juga berlindung kepada-Mu dari siksa kubur dan dari fitnah kehidupan serta kematian

Content: Buluh Lemang

My Blog List

Related Posts with Thumbnails