Buluh Lemang With LOVE

The ROAD of HAPPINESS

Puisi "Mari memasak" - True story



Jom beli gas.... alamak duit lak tak cukup....malu2, pi picit kat ATM cap harimau jap. Aduh...ujian betul ari ni... Alhamdulillah dapat gak beli gas....he..hee....



Bila air tak de.... Kenape aku tak marah ek... cool je ari ni... he..he.. takpe, minumumkan penggunaan air. Nak masak ape ha.... He..he.. daging ada, kicap ada, sayur ada, bawang, halia, serai, minyak ada.... tapi air yang takdak.
Belasah je lah....

ting..ting..pang..pang...ponnnn...ponnnnn...he..he...huuhuhu....
Yes, siap jugak akhirnya. Amacam? Tapi daging liat sikit la.....aduh...
Lapar dah ni...He..he..
Nasi dah siap, sayur dah siap,
cuma sayur tak masuk ngan daging masak kicap daaa...
Sayur bayam daa......
Bedal aje...Rezeki untuk ari ni simple je. Alhamdulillah...

*Gambar bayam goreng layu tidak dapat di paparkan kerana,
bayam ....he..hee..tak cukup bahan...bayam kosong je.


Resepi: Daging Masak Kicap ala Buluh Lemang.

Bahan2: (Dua oarang Makan)

  1. Sepenumbuk Lelaki Daging yang telah direbus (dihiris)
  2. Ubi kentang (digoreng 1/2 masak)
  3. Bawang Besar Sebutir (Hiris Bulat kasar)
  4. Bawang Kecil 2-3 butir (ikut selera) ditumbuk
  5. Bawang Putih (Seulas/besar nak jari/besar 1 biji bwg kecil) ditumbuk
  6. Sebatang Serai diketuk ngan lesung kasi kemek
  7. Kulit Kayu Manis + Buah pelaga (pilihan) Sikit je kalu nak letak
  8. Lada (Ikut suka; nak pedas taruk byk.)
  9. Kicap Cap Kipas U.....g Lemak Manis + Sos tiram + Sos cili
  10. Garam + Gula
Cara-cara:
  1. Baca bismillah....
  2. Tumiskan bahan 3,4,5,6,7 dan 8 serentak.
  3. Tunggu sehingga naik bau
  4. Masukkan Daging (masak selama 2-3 minit)
  5. Masukkan ubi kentang
  6. Masukkan kicap + Sos tiram + Sos cili (biar sampai naik minyak)
  7. Masukkan air rebusan daging (ikut kita, nak kuah byk atau sikit)
  8. Biar sampai mendidih (kalu kering sikit lagi bagus)
  9. Masukkan + bawang besar + garam + gula secukup rasa.
  10. Siap untuk dihidang. He....he... Taruk daun sup kalu suka.
  11. Selamat mencuba....
Sebarang pertanyaan: 1-800-88-444 samb. 2222
*nombor yg anda dail tiada dlm perkhidmatan, terima kasih




15 comments:

hanis November 11, 2008 at 12:04 PM  

bagos2...
bile lagi nak tunjuk bakat...

Tera November 11, 2008 at 12:13 PM  

hehe... suami contoh nih

Tirana November 11, 2008 at 3:55 PM  

Hehehehe..Dr Araz pandai ke masak???

Dr.Araz November 11, 2008 at 4:47 PM  

Hanis (bakat terpendam, sejak kawin ni kurang sikit memasak. masa bjang, inlah dia tukang masak umah bujang)

Tera (Hehehe...Tgh cuti ni tak tau nak buat ape, tlg wife masak kay gak. Tukar selera)

Tirana (Masak, sisikit sikit, sesekali boleh le. Takde pandai ngat)

Tirana November 11, 2008 at 5:39 PM  

Nampak sedap aje daging tu...terliur saya di sini..

acu November 11, 2008 at 5:42 PM  

cam sedap jer nampak daging tu,pic tu cam dlm mjalah RASA la...jgn mare dr.araz...bagus la tolong org umah masak,contoh suami misali

Tera November 11, 2008 at 5:52 PM  

btl tu... scara peribadi pun tera suka hubby same2 ke dapur, masak same2 dn saling tlg menolong dlm sumer urusan r/tangga... syukur tera dpt sumer tu.

papa-itam November 11, 2008 at 8:53 PM  

papa kalau masak tu boleh...bab nak kemas balik dapur..tu yg masalah nyaa

tera November 11, 2008 at 9:01 PM  

klu tulis resepi skali lg ok kut, mne tau ada kwn2 nk cube try masakan tu...

Dr.Araz November 11, 2008 at 9:13 PM  

Tirana (sedap tu boleh la, bila panaskan buat makan malam lagi sedap)

AcU (sekali sekala je acu)

Tera ( o.k nanati kalu ada free boleh kasi resepi.malu la plak)

Papa-itam ( He..he...sama la kita papa, memasak mmg best tapi bab ngemas pas masak kasi wife la...He..hee..)

Daddy Cool November 12, 2008 at 12:08 AM  

kecur ayor liur teman yeop!

ONE ZABA November 12, 2008 at 7:31 AM  

macam beli kat kedai je tu....heee..heee

tera November 12, 2008 at 1:25 PM  

huhu... resepi dh masyuk, nnt blh try test

Dr.Araz November 12, 2008 at 1:43 PM  

Silakan.....

μάγά November 12, 2008 at 9:35 PM  

wah... hebat dr memasak... tahniah.. kagum betul... siap ada resepi.. menarik resepi tu..

Rasulullah saw. biasa berdoa: Ya Allah! Aku berlindung kepada-Mu dari kelemahan, kemalasan, sifat pengecut, menyia-nyiakan usia dan dari sifat kikir. Aku juga berlindung kepada-Mu dari siksa kubur dan dari fitnah kehidupan serta kematian

Content: Buluh Lemang

My Blog List

Related Posts with Thumbnails